Moderne profeten

  • Berichtcategorie:Nieuwe uitgave
  • Leestijd:5 minuten gelezen
Je bekijkt nu Moderne profeten

Oude profeten

Wat zijn ‘profeten’?

Regelmatig komt het in het nieuws: mensen die in opstand komen tegen onrecht en misstanden. Het zijn mensen die de straat opgaan om te protesteren. Of mensen die als enige in hun omgeving hun mond open durven doen. Ook in de boeken van het Oude Testament om je ze tegen. Zij doen dat niet omdat ze nou zo graag kritiek hebben of klagen, maar omdat ze zich oprecht zorgen maken. Ze zijn er heilig van overtuigd dat het fout zal aflopen als mensen hun gedrag niet zullen veranderen. In de Bijbel heten deze mensen  profeten.

Geen waarzeggers

Een profeet is niet iemand die zomaar de toekomst kan voorspellen. Een soort waarzegger op de kermis zeg maar. Het is iemand die doorheeft wat er fout zit in de samenleving. Iemand die de mensen daarop wijst en waarschuwt. De profeet houdt andere mensen een spiegel voor.

Het doel van profetieën

De profeten waarschuwen: als jullie je leven niet veranderen, dan zal het slecht met jullie aflopen. Daarom zijn sommige van die profetieën ook zo triest: steeds weer wordt voorspeld dat er oorlogkomt, of dat mensen ziek worden. Wat de profeten daarmee willen bereiken, was dat de mensen hun gedrag veranderen en zich bekeerden.  Een profetie vraagt om actie!

Moderne profeten

Maar hebben we nu ook nog profeten? Mensen die ons een spiegel voorhouden? En wat is wijsheid in deze gistende tijd, waarin zoveel in beweging is? Hoe kom je waarheid op het spoor bij zoveel talkshows en tweets? Welke stemmen vertrouwen we?

In het boek ‘Moderne Profeten’ neemt theoloog Kees van Ekris nodigt je uit voor een gezamenlijke zoektocht. We hopen geestkracht en hoop bijeen te sprokkelen – voor de dagen waarin wij te leven hebben.

Acht moderne profeten uit de recente christelijke traditie wijzen ons de weg. Ze leefden allemaal in maatschappelijke crises. Hun leven had een geheim, een profetische kracht. Kunnen we daar de vinger op leggen: waar haalden ze het lef vandaan? Waarom zeiden ze wat ze zeiden, en deden ze wat ze deden?

Wie zijn die moderne profeten? 

Martin Luther King, Desmond Tutu, Frère Christian de Chergé en Dorothy Day, maar ook Angela Merkel.  Zij vertellen je  over de hun boodschappen. Je ontdekt het maatschappelijke onrecht dat ze blootlegden – of nog steeds doen – én je voelt de kracht van hun levens, hun bronnen, hun woorden, hun daden. Een profeet zegt de waarheid. Dat kan een pijnlijke waarheid zijn, of een bevrijdende, of een visionaire. En het is meer dan dat. Profeten zijn mensen die lijden, liefhebben, durven narren, radicaal durven zijn. Uit liefde voor mensen.

Dit boek vertelt je over de levens en boodschappen van acht moderne, christelijke profeten.

Moderne Profeten
Titel:Moderne profeten
Auteur(s):Ekris, kees van
EAN:9789460050633
Uitgever:Brandaan
Prijs:€ 24,99

Ontdek het maatschappelijke onrecht dat acht moderne profeten blootlegden – of nog steeds doen – én je voelt de kracht van hun levens en daden.

Dit boek gaat in op de levens en inspiratiebronnen van de acht moderne, christelijke profeten: Martin Luther King, Frère Christian de Chergé, Desmond Tutu, Dorothy Day, Dietrich Bonhoeffer, Bisschop Muskens, Jacques Ellul en Angela Merkel. En je zult zien… waar zij voor streden is hier en nu nog nét zo relevant. Het boek is gemaakt in samenwerking met de Evangelische Omroep en hoort bij de gelijknamige podcast. Dit boek bevat veel afbeeldingen en QR-codes met links naar filmpjes, en elk hoofdstuk bevat een extra boekje waarin je kennis maakt met de inspiratiebronnen van onze profeten.

Theoloog Kees van Ekris, die zowel het boek schreef als de podcast presenteert, nodigt je uit voor een gezamenlijke zoektocht. We hopen geestkracht en hoop bijeen te sprokkelen – voor de dagen waarin wij te leven hebben.