Kijkbijbel

  • Berichtcategorie:Nieuws
  • Leestijd:3 minuten gelezen
Je bekijkt nu Kijkbijbel

Kees de Korte is de Dick Bruna van de Bijbel

Het is al een tijdje geleden, maar Kees de Kort (87 jaar) is overleden. Nu zal je misschien denken: Kees de Kort, wie is dat.  Maar ik weet zeker ze zijn illustraties wel kent!
Kees de Kort is de kunstenaar achter de mooie platen van de Kijkbijbel en die platen ken je vast wel.

Kees de Korte, overleden op 19 augustus 2022 op 87 jarig leeftijd, is dus kunstenaar. Hij schilderde, maar is vooral bekend geworden door de kleurige en toegankelijke bijbel illustraties. Bij velen bekend als de Kijkbijbel.

Kees de KorteIn totaal verschenen er 28 deeltjes van De Kortes beeldboekjes Wat de Bijbel ons vertelt die weer gebundeld zijn in de Kijkbijbel. Ze waren voor kinderen bedoeld, met weinig tekst: vooral De Korts schilderijen moesten het verhaal vertellen. Die reeks werd een enorm succes – in Nederland, en ook daar buiten, en is dat nog steeds. De prentenboeken, al dan niet gebundeld tot Kijkbijbel, zijn inmiddels in meer dan 65 talen vertaald. Vandaar dat de directeur van het Bijbelgenootschap Rieuwerd Buitenwerf stelt: „Kees de Kort is de Dick Bruna van de Bijbel”. Want Bruna’s kinderprentenboeken zijn ook in meer dan 50 talen vertaald.
Er is nog een overeenkomst. Beide kunstenaars hebben hun succes te danken aan hun talent om verhalen simpel te verbeelden.

Zoetig zijn De Korts bijbelschilderijen niet. Hij brak met de Renaissance-traditie waarin bijbelfiguren als verheven, paternalistische types uitgebeeld worden. Hem ging het vooral om het menselijke aspect, zei De Kort ooit in Trouw. Hij moest zijn tekeningen voorleggen aan vertegenwoordigers van het katholieke, gereformeerde en joodse geloof, en kinderdeskundigen – dat was hard werken, zei hij. Hij was zelf in 1934 geboren in het gereformeerde Nijkerk, in een katholiek gezin, en niet overdreven kerks. Dat De Korts kunst een katholieke beeldende vertelkracht heeft, in vormen die zo sober zijn „dat ze weer stoer protestants worden” zoals hij zelf zei, is gezien zijn achtergrond wel begrijpelijk.

  • De Kijkbijbel zijn bij ons in de winkel én online te koop. Naast de Kijkbijbel zijn nog 2 losse deeltje te koop: Jezus is geboren en Bartimeüs. (de losse deeltjes alleen in de winkel)
  • Heb je vragen? Laat het ons berust weten, via info@dewedloop.nl  of 0342-421633

De Kijkbijbel en andere bijbels met illustraties van Kees de Korte