Het verraad van Anne Frank

  • Berichtcategorie:Nieuwe uitgave
  • Leestijd:3 minuten gelezen
Je bekijkt nu Het verraad van Anne Frank

Het Verraad van Anne Frank door Rosemary Sullivan

Anne Frank, wie kent haar niet. In het dagboek wat ze heeft nagelaten, geeft ze een bijzonder kijkje in haar leven en dat van haar familie in het Achterhuis.  In het achterhuis zitten ze ongeveer 2 jaar ondergedoken tot dat ze in 4 augustus 1944 opgepakt zijn en weggevoerd naar kamp Westerbork.

Door haar dagboek is Anne Frank internationaal een symbool geworden van de Holocaust, de moord op zes miljoen Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Wereldwijd hebben meer dan dertig miljoen mensen Het Achterhuis gelezen, het dagboek dat Anne Frank. Er zijn vele boeken, films, toneelstukken en documentaires die er aan Annes leven gewijd. Maar er is nooit duidelijk geworden wie haar en haar familie heeft verraden. En waarom. Jarenlang is gedacht dat de familie per toeval in het Achterhuis ontdekt zijn.

Nieuw onderzoek, nieuwe middelen

In 2017 kwam Thijs Bayens, documentiaremaker, op het idee om dit  mysterie van de Tweede Wereldoorlog opnieuw te bestuderen. Maar dit keer met moderne politiemethoden en onderzoeksmiddelen.

Het verraad van Anne FrankEen coldcaseteam verzamelde 66 gigabyte aan informatie. Oude, nieuwe interviews, dagboeken, adreslijsten, oorlogsdossiers uit archieven – en gebruikte kunstmatige intelligentie om die te analyseren.

Het team onderzocht zo’n dertig theorieën. Dat resulteerde in de verdenking van de Joodse notaris Van den Bergh en het boek, Het verraad van Anne Frank, dat in 23 landen verschijnt.

Conclusie van dit onderzoek

Uit dit nieuw onderzoek blijkt dat de familie van Anne Frank is verraden door de Joodse notaris Arnold van den Bergh. Hij zou het hebben gedaan om zijn eigen familie te redden.

Ben je benieuwd naar hoe dit onderzoek tot stand is gekomen lees dan het boek, Het verraad van Anne Frank.

Reactie van de Anne Frank Stichting

Ronald Leopold, de algemeen directeur van de Anne Frank Stichting, vindt dat nader onderzoek naar de theorie nodig is. “Je moet heel erg oppassen met iemand de geschiedenis insturen als verrader van Anne Frank als je daar geen 100 of 200 procent zekerheid over hebt.” Ik vind persoonlijk dit het sterkste stuk uit het hele verhaal. Zonder dat iets onomstotelijk vast staat een hele familie beschadigen is fout. Ik heb veel gelezen over het verzet omdat ik zelf familie in het verzet had. Daar kwam ik vage beschuldigingen tegen van verzetsmensen die op de Waalsdorpervlakte geëxecuteerd waren. Hiervan werd  gezegd dat zij mede verzetslieden hadden verraden doch waarvan geen overtuigend bewijs werd geleverd. Ik ben trots op mijn familie die in het verzet zat maar stel dat die ineens zonder bewijs als verrader worden aangemerkt? Een oom bouwde bunkers voor de Duitsers en was verdacht, zat een tijd vast en later bleek dat hij hierdoor veel informatie naar Engeland stuurde. Wees voorzichtig!

Leer meer via Advocatie of RTL Nieuws