Het Rupsenhuis

Je bekijkt nu Het Rupsenhuis

Boekrecensie over Het Rupsenhuis

Historische romans, daar smullen we van. En helemaal als ze van Nederlandse bodem zijn. Zo ook ‘Het rupsenhuis’ van @jeaninedevries. Deze roman kwam een tijdje geleden uit, wat vonden wij daarvan?

Waar gaat het over?

De Amsterdamse Jael komt door schulden van haar man in Friesland terecht, in het onbekende Franeker. Ze voelt zich doodongelukkig en wil nog maar één ding: terug naar het botanische atelier in Amsterdam. Daar werkte ze als atelierhulp van de beroemde Maria Sibylla Merian. Maar wat ze ook probeert, het lukt Jael niet om als vrouw alleen terug te reizen. De Zuiderzee wordt haar vijand en het atelier lijkt verder weg dan ooit. Maar Jael geeft de moed niet zomaar op.

Recensie

Jeanine de Vries is erin geslaagd een goede weergave te geven van de positie van Joden in Nederland in de 18e eeuw. Ook de rol van de vrouw wordt niet rooskleurig weergegeven (zoals dat vaak in historische romans het geval is). Je leeft met Jael mee als ze terug wil naar Amsterdam en wordt wanhopig als het steeds niet lukt. Het verhaal is goed opgebouwd en zeker een aanrader als je van historische romans houdt die zich in Nederland afspelen.

Het Rupsenhuis

Jeanine de Vries
Roman
Uitgeverij Mozïek