Een indrukwekkend verhaal om in één ruk uit te lezen

  • Berichtcategorie:Kinderboeken / Recensie
  • Leestijd:3 minuten gelezen
Je bekijkt nu Een indrukwekkend verhaal om in één ruk uit te lezen

Lente van Grootheest

12 jaar, leerling van het Johannes Fontanus College

De gorilla en de jongen

Het boek “De gorilla en de jongen” is een prachtig verhaal voor kinderen vanaf 10 jaar. Het is geschreven door Phil Earle, en heeft 288 bladzijden. Het boek speelt zich af in de 2e wereldoorlog. De hoofdpersoon, de Engelse Joseph Palmer, is een 12-jarige jongen met een onhandelbaar karakter die door zijn oma tegen zijn wil in naar ene mevrouw F. wordt gestuurd. In de stad moet hij helemaal opnieuw beginnen, terwijl om hem heen de bommen vallen…

Een indrukwekkend verhaal om in één ruk uit te lezen

Het boek is zeer realistisch geschreven, je wordt er helemaal in meegenomen als lezer. Het is ook geïnspireerd op een waargebeurd verhaal. Als je het boek leest, merk je dat de schrijver het verhaal goed doordacht heeft. Joseph heeft namelijk dyslexie. De schrijver heeft zelf ook met dyslectische jongeren gewerkt, en weet erg goed te beschrijven hoe Joseph school ervaart. Het boek is erg toegankelijk geschreven, in niet te moeilijke, maar ook niet te simpele taal. Ook wordt er niet grof gesproken. Het is erg mooi vormgegeven, maar soms is het erg langdradig, of beschrijft de schrijver juist een mooi moment heel vluchtig. De prachtige verhaallijn maakt dit echter weer goed.

Als Joseph erachter komt dat mevrouw F. een dierentuin beheert (of eigenlijk wat er van over is), ontwikkelt hij een vriendschap met de gorilla Adonis. In het boek worden er veel mooie momenten beschreven tussen hen. Dit sleepte mij echt mee. De frustratie van Joseph, maar ook het verdriet van mevrouw F. en de vele andere emoties die zijn beschreven, worden heel realistisch neergezet. De lezer kan zich daardoor erg inleven, en de emoties dringen diep tot je door.

Conclusie

Soms ontbrak voor mij de spanning een beetje, in andere boeken over de 2e wereldoorlog gaat het meer over het gevaar en de strijd. Het boek is daarentegen geschreven vanuit onschuld en vertrouwen. Dit maakt het boek dan weer wel heel origineel, ik heb nog nooit een boek gelezen waar de emoties van de hoofdpersoon zo mooi en puur worden afgeschilderd. Ik zou het boek zeker aanraden!

De gorilla en de jongen

De gorilla en de jongen

Het is oorlog en Joseph moet logeren bij mevrouw F, een norse vrouw die het niet zo heeft op kinderen. Maar tot Josephs grote verbazing bezit ze een verwaarloosde dierentuin, waar hij Adonis ontmoet, een enorme gorilla. Adonis is heel gevaarlijk, maar Joseph voelt zich verbonden met hem. Hij sluit vriendschap met het beest en als de weken verstrijken, verdiept de band tussen hen. Als de bommen beginnen te vallen, is er niemand anders die de kooi van Adonis kan bewaken. Zal Joseph de trekker kunnen overhalen als het nodig is?

 17,99